Proces

Proizvodnja meda

Uzgoj pčela može biti hobi, ali može biti i ozbiljan posao. Za nekoliko košnica ćete se lako pobrinuti, međutim današnje pčelarstvo je svedeno na brigu o pčelama iako su one živjele milion godina prije ljudi.

Današnji svijet krojimo samo prema svojim potrebama, a zanemarujemo ostali živi svijet, pa su tako pčele postale ugrožena vrsta. Susrećemo sa raznim bolestima pčela poznatog i nepoznatog uzroka te vremenskim (ne)prilikama

Prinosi meda

2002

20-30

kilograma po kosnici
2022

10-15

kilograma po kosnici

Vožnja pčela

Pčele vozimo na pašu bagrema u središnju Istru, a nakon toga na ljetovanje u visoke istarske planine, na Ćićariju. Tamo se pčelice gozbe na lipi i na livadnom cvijeću. Jesen i zimu provode u Barboju.

Istrian Honey Road Istrian Honey Road

Stvaranje meda

Nakon svake paše se med vrca, krajem svibnja, bagrem, početkom srpnja, lipa, a početkom rujna, cvjetni med. Sve se vrca ručno u našoj vrcaoni meda gdje sudjeluje cijela obitelj.

Med se pakira u staklenke, a kompletna prodaja ide na kućnom pragu.

Honey Extractor

Uzgoj Aronije

Osim oranja, pljevljenja trave, okopavanja i orezivanja aronije – vrlo je važno redovno je zalijevati jer je crvena zemlja vrlo rahla i brzo gubi vlagu.

Aroniju navodnjavamo sistemom kap na kap.Aroniju ne tretiramo ničim pogotovo jer jako volimo naše drage pčelice koje nam pomažu u oplodnji bijelih cvjetova u proljeće.

Obrada aronije

Berba se radi ručno te se u kratkom roku preša nakon drobljenja u muljačici za voće.

Hladno prešani sok se pasterizira, bez dodatka aditiva, i pakira u staklenke.

Takav način proizvodnje osigurava očuvanje svih prirodnih karakteristika aronije pa je svaka čaša prepuna vitamina, minerala i antioksidansa.