Zašto je Istra proizvodi najbolje maslinovo ulje na svijetu?

Kada pomislimo na mediteranske delicije, maslinovo ulje je jedan od prvih proizvoda koji nam padne na pamet. Ali nisu sva maslinova ulja jednaka. Ako tražite vrhunsku kvalitetu, bogatstvo okusa i brojne zdravstvene prednosti, potraga se često završava u srcu Istre. U ovom blogu ćemo istražiti zašto je istarsko maslinovo ulje pravo blago Mediterana i gdje ga možete nabaviti.

 

Zašto je Istarsko Maslinovo Ulje Posebno?

 

Pa prvo se moramo pohvaliti da je Istra sedmu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje, prestižni vodič Flos Olei dodijelio je 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža, a nagrađeno ulje proizvedeno je u Uljari Vodnjan. Iako Uljara postoji od 1885. godine, za referentnu godinu uzima se 1911. jer je tada prvi puta uvedena moderna hidraulična preša. Flos Olei je vodič koji se fokusira na najbolja maslinova ulja na svijetu. Ovaj vodič, kojeg je stvorio Marco Oreggia, renomirani talijanski novinar i ekspert za maslinova ulja, koristi stroge kriterije za ocjenjivanje i selekciju. Maslinova ulja koja se nađu u ovom vodiču često dolaze iz raznih dijelova svijeta gdje se maslinova ulja proizvode prema visokim standardima kvalitete.

 

  1. Italija – Pogotovo regije poput Toskane, Apulije, Sicilije i Umbrije.
  2. Španjolska – Primarno iz Andaluzije, ali i iz drugih regija kao što su Katalonija i Valencia.
  3. Grčka – Krit, Peloponez i drugi dijelovi Grčke.
  4. Portugal – Alentejo i Trás-os-Montes su dva poznata regiona.
  5. Francuska – Provansa je poznata po vrhunskom maslinovom ulju.
  6. Hrvatska – Istra i Dalmacija su poznate po visokokvalitetnim maslinovim uljima.
  7. Sjedinjene Američke Države – Kalifornija je poznata kao proizvođač visokokvalitetnog maslinovog ulja.
  8. Tunis i Maroko – Ove zemlje Sjeverne Afrike također proizvode vrhunska maslinova ulja.
  9. Čile i Argentina – Južna Amerika također ulazi u igru sa svojim visokokvalitetnim maslinovim uljima.
  10. Izrael i Palestina – Ove bliskoistočne zemlje također su poznate po vrhunskim maslinovim uljima.

Kvaliteta, a ne kvantiteta

Jedan od razloga što istarsko maslinovoulje dominira na globalnoj sceni jeste posvećenost kvaliteti preko kvantiteta. U Istri, berba maslina se obavlja ručno i pažljivo, kako bi se očuvala cjelovitost ploda.

Jedinstvena klima

Istarski poluotok je domaćin jedinstvenoj klimi koja je savršena za uzgoj maslina. Topli dani i hladne noći, uz blizinu mora, stvaraju idealne uvjete za razvoj maslina koje su bogate okusom i nutrijentima.

Tradicija i inovacija

Stoljećima stara tradicija maslinarstva u Istri kombinirana je s modernim tehnikama prerade, što rezultira proizvodom koji je jednostavno superiorniji u svakom smislu.

Zdravstvene prednosti

Istarsko maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, što ga čini ključnim elementom zdrave prehrane. Povezano je s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulaciju krvnog tlaka.

 

Maslinovo ulje Istra

Gdje ga možete nabaviti?

Naša ponuda istarskog maslinovog ulja dostupna je na našem webshopu, pod kategorijom “Maslinovo Ulje”. Za one koji preferiraju osobni dodir, posjetite nas na našem imanju u Istri, gdje možete doživjeti maslinove nasade iz prve ruke i degustirati razne sorte ulja.

 

Istarsko maslinovo ulje nije samo još jedan proizvod na tržištu; to je destilacija stoljećima stare tradicije, napredne tehnologije i jedinstvene klime. Njegov bogat i kompleksan okus, zajedno s brojnim zdravstvenim prednostima, čine ga najboljim maslinovim uljem na svijetu. Posjetite nas i uvjerite se sami u njegovu superiornost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.