Utječe li Propolis na rast organizma?

Propolis, često nazivan “pčelinjim ljepilom”, prirodni je proizvod koji pčele proizvode miješanjem svoje sline s biljnim smolama. Ovaj čudesni proizvod, koji se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini, postao je predmetom mnogih znanstvenih istraživanja zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

 

 

Jedno od najnovijih istraživanja, naslovljeno “Effects of propolis extract on growth performance and health condition of dairy calves”, detaljno je analiziralo kako propolis može utjecati na rast i opće zdravstveno stanje mladih teladi.

U ovom istraživanju, 24 novorođene teladi pasmine Simmental podijeljene su u dvije skupine prema njihovoj rođenoj težini i spolu. Kontrolna skupina primala je samo kolostrum, dok je eksperimentalna skupina, osim kolostruma, svakodnevno oralno konzumirala 4 ml ekstrakta propolisa (30%; EEP).

Zapanjujući rezultati ovog istraživanja otkrili su da teladi koja su redovito konzumirala ekstrakt propolisa pokazala značajno poboljšanje u prirastu tjelesne mase. Osim toga, konverzija hrane, proces kojim se hrana pretvara u tjelesnu masu, bio je učinkovitiji kod teladi koja su primala propolis. Još impresivnije, kada su istraživači mjerili tjelesnu masu i visinu teladi, otkrili su da su ove vrijednosti bile znatno veće kod teladi koja su konzumirala propolis u odnosu na one u kontrolnoj skupini.

Ovo istraživanje ne samo da potvrđuje prednosti propolisa za rast i zdravlje teladi, već također naglašava važnost uključivanja ovog prirodnog dodatka u prehranu životinja za optimalne rezultate.1

 

 

Uz već poznate prednosti propolisa za rast teladi, drugo istraživanje pod nazivom “Supplying Bee Pollen and Propolis to Growing Rabbits: Effects on Growth Performance, Blood Metabolites, and Meat Quality” proučavalo je kako kombinacija pčelinjeg peluda i propolisa može utjecati na rast i zdravlje kunića.

U ovom eksperimentu, ukupno 160 hibridnih kunića (kombinacija pasmina California i New Zealand) u dobi od 30 dana i s prosječnom tjelesnom masom od 643 ± 8.0 g podijeljeno je u četiri skupine. Skupine su bile sljedeće:

  1. CON: Kunići koji su hranjeni osnovnom prehranom bez dodatka pčelinjeg peluda ili propolisa.
  2. BP500: Osnovna prehrana + pčelinji pelud (500 mg/kg tjelesne mase).
  3. PRO50: Osnovna prehrana + propolis (50 µL/kg tjelesne mase).
  4. BP + PRO: Osnovna prehrana + kombinacija pčelinjeg peluda (500 mg/kg tjelesne mase) i propolisa (50 µL/kg tjelesne mase).

Rezultati su pokazali da kunići koji su primali suplementaciju s propolisom (50 µL/kg tjelesne mase) imali veći dnevni prirast tjelesne mase i nižu stopu konverzije hrane. Osim toga, dodatak propolisa i kombinacija propolisa s pčelinjim peludom smanjili su količinu oocista Eimeria po gramu izmeta, što ukazuje na potencijalnu sposobnost propolisa da spriječi coccidiosis, bolest uzrokovanu parazitima.

Coccidiosis je parazitska bolest probavnog trakta uzrokovana jednostaničnim organizmima poznatim kao coccidia. Ova bolest je česta kod mnogih vrsta domaćih i divljih životinja, posebno kod peradi, kunića, ovaca i goveda. Infekcija se obično događa kada životinja konzumira hranu ili vodu kontaminiranu oocistima (jajašcima) coccidia.

 

Kroz dva znanstvena istraživanja, propolis se istaknuo kao ključni prirodni dodatak koji može poboljšati rast i zdravstveno stanje životinja. U istraživanju o teladi, propolis je pokazao značajno poboljšanje u prirastu tjelesne mase i konverziji hrane. Slično tome, kod kunića, propolis je potaknuo veći dnevni prirast tjelesne mase, smanjio stopu konverzije hrane i pokazao potencijal u sprječavanju parazitske bolesti coccidiosis.

Iako su ova istraživanja fokusirana na životinje, možemo se zapitati kako bi propolis mogao utjecati na ljudski organizam. Propolis je stoljećima korišten u tradicionalnoj medicini zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i protuupalnih svojstava. Ako propolis može potaknuti rast i poboljšati zdravstveno stanje kod životinja, postoji mogućnost da bi mogao imati slične benefite i za ljude, posebno kada je riječ o jačanju imunološkog sustava i sprječavanju bolesti.

Međutim, važno je napomenuti da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi potencijalni učinci propolisa na ljudski organizam. U međuvremenu, konzumacija propolisa kao dijela uravnotežene prehrane može biti korisna za opće zdravlje i dobrobit.

Ova dva istraživanja potvrđuju potencijal propolisa kao prirodnog dodatka koji može poboljšati rast i zdravlje životinja. Dok se većina istraživanja fokusira na životinje, mnogi od benefita propolisa mogu se primijeniti i na ljudsko zdravlje.

Na Okusi Istre, ponosimo se što nudimo visokokvalitetni propolis, med i druge domaće proizvode iz Istre. Propolis je samo jedan od mnogih darova prirode koji može obogatiti naše zdravlje i dobrobit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.